Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.02.27. kedd
Ákos, Bátor
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28484756
   « Vissza

Döntés született az iskolák államosításáról szóló perről

 « Cikkek és hírek 
2018. január 26.
 

A bíróság is egyetértett a csömöri önkormányzattal, hogy az iskolák államosítása alaptörvény-ellenes volt Magyarországon

kepfile

  A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2018. január 8-ával felfüggesztette Csömör Nagyközség Önkormányzata, mint felperes és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint alperes közötti pert. A bírósági végzésében elfogadta az önkormányzat érveit, miszerint a 2017. január 1-jén életbe lépett iskolai államosításról szóló törvény alaptörvényt sért, és ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a szóban forgó törvény vonatkozó rendelkezéseit semmisítse meg és alkalmazásait zárja ki.
  Az indokolásban az szerepel, hogy egyrészt indokolatlan és aránytalan volt az önkormányzati tulajdonban lévő iskolai ingatlanok állami működésbe vétele, másrészt az is diszkriminatív rendelkezés, hogy a települési önkormányzatokat kizárja az iskolák fenntartóinak és működtetőinek köréből. A törvényi rendelkezések szerint az Alkotmánybíróságnak soron kívül el kell elbírálnia a bírósági beadványt, de maximum 90 nap áll rendelkezésére a döntés meghozataláig.

   Fábri István polgármester elmondta: Bízunk benne, hogy miután a független magyar bíróság is nekünk adott igazat, az Alkotmánybíróság döntésével biztosítani fogja a jövőben, hogy azok az önkormányzatok, amelyek képesek voltak megfelelően működtetni és fenntartani iskoláikat, a jövőben ismét megkaphassák ezt a lehetőséget. Ezzel mindenki jól járna Csömörön is: a diákok jobb körülmények között tanulhatnának, a szülők is határozottabban érvényesíthetnék gyermekeik érdekeit és a pedagógusok is magasabb juttatásban részesülhetnének. Nem beszélve arról, hogy az intézmények is hatékonyabban működhetnének, hiszen most az igazgatóknak nincs valódi önálló döntési jogkörük, így pedig nem lehet normálisan irányítani egy szakmai közösséget. Végezetül pedig az állam, amely természetesen a jövőben is meghatározná a nemzeti alaptanterven keresztül az oktatás tartalmi elemeinek meghatározó részét minden általános és középiskolában, egy fölöslegesen magára vett tehertől szabadulna meg.

  Az önkormányzat tervezi, hogy a közeljövőben neves oktatáskutatók, és oktatási szakemberek bevonásával szakmai fórumot rendez, melyen a közoktatás fontosabb kérdéseinek, azon belül különösen a fenntartói oldal szerepének kérdését vitatják meg. Bíznak benne, hogy a jelenleg is igen vegyes fenntartású iskolarendszerben (állami, egyházi, alapítványi intézmények) az önkormányzatoknak is pozitív szerepük lehet majd a jövőben.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez