Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.02.27. kedd
Ákos, Bátor
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28484732
   « Vissza

Helyi vírushírek a nagyvilágból

 « Cikkek és hírek 
2020. március 18.
 

Észak-Olaszország

  – Ez egy rémálom – mondja Erika a telefonba. Ő közel 30 éve él Észak-Olaszországban, a festői Garda-tó közelében, férje, fia orvos. Most kijárási tilalom van, rendőrök ellenőrzik, hogy ki hová készül, és írásos kérelmet bírálnak el az ellenőrző pontnál. Aki nem mond igazat, 300 euró pénzbüntetés, vagy három havi elzárás a jutalom.
Erika férje és fia dolgozni mehetnek engedéllyel, fia a helyi kórházba, férje a körzeti rendelőbe. A kórházban elképesztő állapotok uralkodnak, túl sok a beteg, és a járványos tüdőgyulladás lefolyása négy hét, abból kettőt általában lélegeztető gépen tölt egy beteg. De nemcsak gép nincs elég, hanem ágy sem, az új betegeket a folyosóra, vagy ideiglenes pavilonokba helyezik. Férjének valahogyan sikerült beszereznie egy kiváló maszkot, remélik, hogy az megvédi a fertőzéstől.

   A házból kilépni csak kutyasétáltatás és bevásárlás céljából szabad. Minden zárva van, kivéve a gyógyszertárakat és a bevásárló központokat. Oda csakis egy személy indulhat el a családból, tehát olyan nincs, hogy apuka-anyuka együtt megy bevásárolni. Az áruház egyéb üzletei kivétel nélkül zárva vannak, csak élelmiszert lehet vásárolni. Az eladótérbe kis létszámot engednek be, a várakozók odakint vannak, és ha valaki kijött, akkor mehet be a következő.

 Erikáék Verona tartományban laknak, a szomszédos Lombardiában sokkal súlyosabb a helyzet. Van olyan település, ahol bár félóránként temetnek, a halottak mégsem férnek el a hullaházban, a templomban kell őket ideiglenesen elhelyezni. A helyi lapban rendszeresen közlik az elhunytak nevét, fényképét – ez általában egy-másfél oldalt foglalt el korábban, most tíz oldalban sem fér el. A kialakult helyzethez nyilván hozzátett az a népvándorlás, amit az olaszok tettek, mikor híre ment, hogy rövidesen bevezetik a kijárási tilalmat: elmentek még egy utolsót bulizni, síelni, és eközben alaposan összefertőzték egymást. A szigorú elzártság ellenére még mindig dühöng a járvány, bár a halottak száma lassú csökkenésnek indult. Sajnos nem csak az idősek esnek áldozatul: Erika említ egy 22 éves lányt, aki a helyi női focicsapat tagja volt, vagy egy negyvenes mentőtisztet, aki a védőfelszerelés ellenére elkapta a vírust. Tehát mindenkinél indokolt az elővigyázatosság.

kepfile

A festői Garda-tó békeidőben – ami most arrafelé van, az a helyieknek valóságos rémálom


Kína, Hsziamen városa

   Hosszú évek óta dolgozott itt Gyuri szakácsként egy étteremben, midőn januárban egyetlen nap alatt bezárt az étterem, mint minden más is a városban, az összes lakó karanténba került. Ez nagyjából teljes kijárási tilalmat jelentett, amit az utcán ellenőriztek. Rengeteg ellenőrző pont volt mindenfelé, minden arra járónak ellenőrizték a hőmérsékletét, és kikérdezték, hová készül. Hogy a bolthoz eljusson, Gyurinak négy-öt ellenőrző ponton is át kellett mennie.

kepfile

  A 20 milliós tartományt teljesen lezárták, jóllehet alig volt megbetegedés, egy-két halottról tudnak összesen. Megszűnt minden gazdasági tevékenység, csak élelmiszert és gyógyszert lehetett vásárolni. Házhoz is szállították, ha kérte, ez hibátlanul működött, a futárral sem kellett találkozni. Volt, hogy Gyuri elsétált a közeli bevásárló központba, ahol előtte hosszú sorban álltak a reménybeli vevők, mégpedig úgy, hogy egymás között két méteres távolságot tartottak. A sor felett egy drón repkedett, és aki nem tartotta be az előírt távolságot, arra a drón egyszerűen rákiabált.
  Kínában nélkülözhetetlen egy WeChat nevű alkalmazás, ami üzenetküldő, közösségi alkalmazás, a fizetés eszköze és sok minden egyben. Az államnak ez az eszköz nagyszerűen jöhetett most, mivel a mobil útján mindenkit ellenőrizni tudtak, hogy hol van, kivel találkozik. Gyuri naponta kapott személyre szóló üzeneteket, amiben tájékoztatták a körülményekről, és még arra is kitértek, hogy milyen tornagyakorlatokat érdemes elvégeznie. A totális ellenőrzés igen hasznos eszköz lett a járványban.
  Február végére a tartományban annyira javult a helyzet, hogy Gyuri repülővel haza tudott jönni. Kínában felszállás előtt legalább öt alkalommal ellenőrizék, Európába érve egyszer sem. Hogy pontosan mért jött ide, ahol épp felívelőben van a járvány – onnan, ahol már épp lecsengett, arra nehéz választ találni... (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez